Följ Kompetensföretagen

Bemanningsföretagen lanserar auktorisation för rekryteringsföretag

Nyhet   •   Apr 01, 2016 13:34 CEST

Rekryteringsuppdrag har blivit en allt viktigare del av våra medlemsföretags verksamhet. Auktorisationen säkerställer att rekryteringsföretagen är seriösa företag som uppfyller höga krav på affärsmässighet. Auktorisationen innebär en trygghet för uppdragsgivare, kandidater och medarbetare.

- Auktorisation för rekryteringsföretag är det tredje steget i den uppbyggnad av auktorisationen som skett sedan 2007, säger Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström.

För att bli ett auktoriserat rekryteringsföretag krävs det bland annat att företaget redovisar referensfall, är ekonomiskt skötsamt och har ett system för arbetssätt, uppföljning och resultatmätning.

- Rekryteringsuppdrag har blivit en allt viktigare del av våra medlemsföretags verksamhet, säger Henrik Bäckström. Ibland hyr företag in först och rekryterar sedan den inhyrde.

- I många fall har kunder helt och hållet lämnat rekrytering i egen regi därhän. Kostnaderna för
felrekryteringar är mycket höga generellt och därför anlitas dagens specialiserade HR-leverantörer för all typ av kompetensförsörjning.


Alla medlemsföretag i Bemanningsföretagen granskas en gång om året. Granskningen sker i den partssammansatta auktorisationsnämnden och beslut om auktorisation och medlemskap tas i Bemanningsföretagens styrelse. Företag som vid den årliga granskningen inte uppfyller villkoren får inte vara kvar som medlem och förlorar auktorisationen.

De första auktorisationerna för rekryteringsföretag utfärdas den första oktober i år. Ansökningarna måste vara inkomna senast den 30 juni.

Auktorisationsnämnden leds av Erik Åsbrink. I nämnden ingår representanter för branschen, Bemanningsföretagen, LO, Unionen och Akademikerförbunden.

För att kandidater och uppdragsgivare ska kunna göra trygga val kommer Bemanningsföretagen att publicera auktoriserade rekryteringsföretag på www.tryggbemanning.se. Här finns också information om vilka krav auktorisationen ställer och hur kvalitetskontrollen görs.

Mer information om auktorisationen finns på Bemanningsföretagens hemsida: www.bemanningsforetagen.se/auktorisationer

Bifogade filer

PDF-dokument